KIMBAP PEDAS 매운 김밥
- nasinya kami guna beras cap Sumo..sesuai untuk buat kimbab ni sebab beras dia melekat =)
-
tuna pedas
-
ubi kentang dan lobak merah yang dipotong halus dan direbus seketika
-
udang direbus dan sambal pedas buat sendiri. sambal pedas tu cuma letak cili besar, cili api, kicap dan tumbuk.. ;)
-
seaweed
-
telur dadar dihiris nipis-nipis
-
papan letak kek dan alaskan dengan plastik yang bersaiz besar, panjang dan lebar dari papan kek
-
letak seaweed
-
letak nasi jangan banyak dan tebal sangat..nanti susah nak gulung..macam dalam gambar ni tebal..memang susah nak gulung..first time letak..excited..hehe =)
-
letak telur dadar, lobak merah, kentang, udang, jejari ketam, sambal pedas
-
gulung dengan plastik tadi dengan cermat sampai ke hujung plastik untuk membentuk kimbab..potong dan sedia dihidang =) ( nak cantik lagi gune tikar utk mengulung kimbap)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan