Kuih Peneram aka Kuih Telinga Keling
Resepi: Makcik Enah (Terima kasih Makcik)
Bahan A
4 cawan tepung beras
2 tbsp tepung gandum
Bahan B
1 cawan gula merah
1 cawan gula kasar
1 cawan air
Cara2
1. Gaul sebati kedua2 tepung.
2. Masak semua bahan B sehingga gula hancur shj, jgn lama sgt.
3. Masukkan bahan B masa tgh panas2 tu ke dalam tepung tadi dan gaul dgn senduk hingga sebati.
4. Perap adunan tadi selama 6-7 jam
5. Panaskan minyak hingga betul2 panas sebab klu tak panas kuih jd tak cantik dan tak timbul masa menggoreng.
6. Masa menggoreng tu hati2 sebab kuih cepat jadi hangit sebab minyak panas sgt(pandai2 la kawal api jgn smpi kuih hitam legam ya)
7. Bentukkan kuih tu ikut suka la ya sebab ita pun tak berapa pandai sgt lagipun adunan yg lembit susah sikit nak bentuk.
tak malu ke? panggil la kuih denderam atay peneneram, atu tu teliga keling...macam menghina bangsa india
BalasPadam