Rabu, 20 November 2013

KETAM TELUR ASIN



KETAM TELUR ASIN

~1 kg ketam - bersihkan(3-4org mkn)
~10 biji cili api (potong kecik2)
~4 tangkai daun kari
~3 sudu besar butter
~6 biji telur masin
~1 sudu kecil gula
~5 sudu besar susu cair
~tepung jagung
~garam
~minyak masak utk menggoreng

Cara-cara:

1. Rebus telur masin. Ambil kuning dia sahaja dan hancurkan dengan garfu
*Putih telur saya simpan untuk buat kerabu

2. Ketam dibersihkan dan dikukus hingga masak
Satukan tepung jagung, serbuk kunyit dan garam, gaul rata
Salutkan ketam dengan bancuhan tepung jagung dan goreng secara terendam dalam minyak sehingga ketam kuning keemasan.Angkat dan toskan 

3. Dalam kuali berlainan , panaskan butter, tumis daun kari & cili api sampai wangi.

4. Masukkan kuning telur masin, gula, susu cair, garam dan kacau sentiasa hingga berbuih.

5. Akhir sekali, masukkan ketam.PASTIKAN GARING baru enak 

Selamat mencuba!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan