
KETAM TELUR ASIN
~1 kg ketam - bersihkan(3-4org mkn)
~10 biji cili api (potong kecik2)
~4
tangkai daun kari
~3
sudu besar butter
~6
biji telur masin
~1
sudu kecil gula
~5
sudu besar susu cair
~tepung
jagung
~garam
~minyak
masak utk menggoreng
Cara-cara:
1.
Rebus telur masin. Ambil kuning dia sahaja dan hancurkan dengan garfu
*Putih
telur saya simpan untuk buat kerabu
2.
Ketam dibersihkan dan dikukus hingga masak
Satukan
tepung jagung, serbuk kunyit dan garam, gaul rata
Salutkan
ketam dengan bancuhan tepung jagung dan goreng secara terendam dalam minyak
sehingga ketam kuning keemasan.Angkat dan toskan
3.
Dalam kuali berlainan , panaskan butter, tumis daun kari & cili api sampai
wangi.
4.
Masukkan kuning telur masin, gula, susu cair, garam dan kacau sentiasa hingga
berbuih.
5.
Akhir sekali, masukkan ketam.PASTIKAN GARING baru enak
Selamat
mencuba!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan