Sabtu, 12 April 2014

LONTONG



GAMBAR : FB Tahrunnisah Jali
SUMBER : FB Tahrunnisah Jali

resepi ala lontong warisan

3 keping fucuk (jenis yang tebal) anak2 mmg suka..(direndam tuk lembutkan)
so un (direndam dahulu tuk lembutkan)
6 tangkai kacang panjang dipotong serong
1 batang lobak dipotong kecil memanjang 
sedikit kobis dipotong kecil
terung dipotong kecil
tempe dipotong kecil dan di goreng **
tauhu di potong kecil dan di goreng**
kentang dipotong kecil dan di goreng**
2 biji lada hijau (tak berapa pedas) dipotong serong
1 biji lada benggala dipotong kecil memanjang
2 liter santan pekat
500 ml air
2 btg serai dititik
sedikit minyak

bahan dikisar
2 biji bawang sederhana besar
3 ulas bawang putih
1/2 cawan udang kering
sedikit bilis
kunyit hidup

bahan tambahan special

sotong kembang (selalunya saya akan buat banyak dan saya frozenkan..time nak makan just rebus sekejap)
paru direbus lembut dan disapu garam dan sedikit kunyit dan digoreng sekejap..
nasi impit
telor rebus
sambal kacang

caranya

panaskan kuali..masukkan minyak masak..agak2 dah panas masukkan bahan bertanda ** ..goreng tauhu..jgn garing sangat..nampak dah berubah ke kuning sikt angkat..kemudian masukkan tempe..goreng sebentar angkat dan akhir masukkan kentang dan goreng jgn terlalu garing ye.. ketepikan dahulu

panaskan periuk masukkan sedikit je minyak
masukkan bahan kisar ..dah berbau wangi
masukkan air sehingga mendidih ..masukkan soo un dan fucuk yang dipotong pendek.. sayur2 kemudian masukkan santan ..perasakan dgn garam dan sedikit je gula sb penyedap rasa..
last skali masukkan bahan goreng tadi sperti tempe , tahu dan kentang siap...

paru dan sotong kembang tadi setelah direbus lembut..goreng sekejap paru ..
masak sambal tumis mcm buat sambal nasi lemak tu..jgn manis ye..masukkan bahagikan 2 bahagian..masukkan sotong kembang 1 bekas dan 1bekas lgi paru goreng sambal..

boleh la dimakan dgn telor, nasi impit, sambal kacang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan