Rabu, 20 November 2013

PUDING RAJA

resipi nim...cerewet sket nk buat...tp walaupun cerewet....lepas siap mmg bebaloi2 lah ,sebab sedap sangat2...makan sampai x pandang kiri kanan ..eheheh....



Resepi Puding Raja

2 sikat pisang emas ( chumi guna pisang lemak manis )
1 cwn kcg gajus (digoreng)
1 cwn buah prune & ceri
1 sb minyak sapi ( xletak pun xper..gune marjerin pun boleh)
- pnskan minyak masak yg dicmpur dgn myk sapi.
- goreng pisang yg telah dikupas kulitnya
- tos & angkat. keringkan dgn letak diatas kertas myk.

Urai Jala
10bj kuning telur shj
3 sb gula
6 cwn air
daun pisang dijadikan kon utk menjala.
- masakkn air gula smp mendidih
- hancurkan kuning telur
- jalakn kuning telur ke dlm air gula yg sdg mendidih mggunakan kon daun pisang. (sy buat guna acuan roti jala tp bsrkn lubang nya)
- bl masak, tos & kiraikn jala supaya xmelekat & biarkan sejuk.

Kuah puding
1 tin susu cair
1 bj kuning telur
1 sk tepung kastad
1 sk asen vanila
4 sb gula (blh tambh lg klu ske manis)
- cmpurkan sume bhn2 td & masak dgn api kecil smp sederhana pekat..

Cara menghias.
-susunkn pisang yg telah kering td ke dlm bekas.
-taburkan rata urai jala yg telah sejuk
-hiaskan dgn gajus, ceri & prune..
-blh la dimakan bersama kuah puding td.
Selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan